Wat is hennepbeton?
Hennepbeton, ook wel bekend als kalkhennepbeton , is een biocomposiet bouwmateriaal dat de binnenste houtachtige kern van de industriële hennepplant combineert met een bindmiddel op basis van kalk. Even tussendoor, het heeft overigens niets van de THC-houdende cannabis te maken. Lees meer over het verschil tussen cannanbis en vezelhennep. Het hennepkernmateriaal heeft een poreuze cellulosestructuur waardoor het uitstekend kan binden met kalk. Hoewel dit soort beton geen volledige vervanging is voor traditioneel beton, heeft het toch een solide constructie en goede draagkracht. Het wordt vaak gebruikt voor niet-dragende toepassingen, zoals interne wanden, isolatie en bekleding. Tevens is het een veelzijdig materiaal dat zowel bij nieuwbouw als bij het aanpassen van bestaande gebouwen kan worden gebruikt.
Hennepbeton is licht van gewicht, heeft uitstekende isolerende eigenschappen, is vuurbestendig en heeft een goede thermische efficiëntie. Het veelvuldige gebruik van houten stijlconstructies maakt hennepbeton bijzonder geschikt voor laagbouwprojecten in de woningbouw.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van hennepbeton?
Eerst in het kort de belangrijkste voordelen van kalkhennepbeton op een rij:
- Het is een 100% natuurlijk materiaal
- Het is CO2 negatief
- Het werkt isolerend, zowel qua temperatuur als geluid
- Het is bestand tegen schimmels
- Het werkt brandwerend
- En tot slot: het is betaalbaar
Toepassingsgebieden:
Hennepbeton wordt gebruikt in verschillende bouwcomponenten en werkt als zelfisolerende wanden, daken en dekvloeren. Het past naadloos in zowel nieuwe bouwprojecten als renovatie-inspanningen, zoals het aanpassen van bestaande gebouwen, mits de juiste voorwaarden voor hennepbeton, zoals dampdoorlatendheid, worden gehandhaafd. Aangezien hennepbeton geen constructiemateriaal is, omsluit het een primaire of secundaire structurele frame gemaakt van hout, metaal of beton bij het bouwen van wanden. Daarnaast kan het dienen als een isolerende bekleding over standaard minerale substraten.
Gietmethoden:
Het is geschikt voor installatiemethoden, waarbij het materiaal wordt geïnstalleerd binnen tijdelijke bekistingen rond een structureel frame. Het wordt ter plaatse gemengd en vervolgens aangestampt. Prefab-wanden zijn ook mogelijk, waardoor het bouwproces wordt versneld en tegelijkertijd de uitzonderlijke thermische en vochtregulerende eigenschappen van het materiaal behouden blijven.
Thermische prestaties:
Hennepbeton heeft uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor het zorgt voor thermische regulatie door het gebouw te laten ademen en vochtophoping te verminderen. De thermische geleidbaarheid van hennepbeton ligt meestal in het bereik van 0,06 tot 0,07 W/mK, wat ongeveer de helft is van de thermische geleidbaarheid van beton. Hennepbeton geeft ook aanzienlijke thermische massa aan een muur, wat dient als een thermisch opslagapparaat om de binnentemperatuur te bufferen tegen schommelingen in de buitentemperatuur.
Ten slotte, omdat hennepbeton op een manier kan worden geïnstalleerd die een monolithisch oppervlak biedt dat de structurele componenten van een gebouw bedekt, vermindert het thermische bruggen in de muur, wat gebieden zijn van hogere warmteoverdracht. Dit betekent dat hennepbeton gebouwen koel kan houden in de zomer en warm in de winter, zonder grote energiekosten voor verwarming en airconditioning.
Naast de lage thermische geleidbaarheid heeft hennepbeton ook een hoge specifieke warmtecapaciteit. Dit betekent dat het veel warmte-energie kan opslaan, wat helpt om de temperatuur binnenin een gebouw te stabiliseren. Dit is gunstig omdat het kan helpen om de behoefte aan verwarming en koeling te verminderen, wat energie en geld bespaart.
Duurzaamheid:
Een van de belangrijkste voordelen van hennepbeton is de duurzaamheid en bijdraagt aan een schonere omgeving. De materialen die worden gebruikt om hennepbeton biocomposieten te maken, absorberen CO2 tijdens het uithardingsproces. De hoeveelheid CO2 die wordt opgeslagen door 1 kg hennepbeton varieert, maar wordt over het algemeen geschat tussen 1,2 en 1,5 kg. De exacte hoeveelheid opgeslagen CO2 is afhankelijk van de uithardingsomstandigheden, maar zelfs aan het lagere uiteinde van het bereik is hennepbeton een zeer effectieve manier om CO2 op te slaan. Bovendien wordt CO2 geabsorbeerd en gecompenseerd gedurende de levenscyclus van de industriële hennepplant. Hennep is een snelgroeiende plant die weinig water en geen pesticiden of herbiciden nodig heeft. Hennep neemt kooldioxide op uit de atmosfeer tijdens de groei, waardoor het een CO2-negatief materiaal is.
Over het algemeen biedt hennepbeton een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor constructie, met zijn unieke combinatie van isolerende eigenschappen, ademend vermogen en potentieel voor koolstofopslag.
Hennepbeton in beeld
In onderstaande video is te zien hoe mooi hennepbeton gebruikt kan worden als milieuvriendelijk bouwmateriaal.
Om meer prachtige bouwprojecten met kalkhennepbeton te zien, kijk je op Balanced Earth.
Gerelateerde artikelen
Blijf op de hoogte
Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.