Antibioticaresistente bacteriën

Antibioticaresistente bacteriën vormen een oncontroleerbaar probleem in onze wereld, zoals artsen en gezondheidsfunctionarissen maar al te goed weten. Sinds de uitvinding van penicilline en methicilline worden deze synthetische chemicaliën gebruikt om patiënten te “genezen”… Echter, in de loop der tijd worden deze antibiotica steeds minder effectief en worden de bacteriën steeds resistenter. Maar de cannabisplant, vanwege haar geëvolueerde genetica, heeft antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen die falende antibiotica zouden kunnen vervangen.

De cannabisplant als oplossing voor overmatig gebruik van antibiotica

Elke actie heeft een gelijke en tegenovergestelde reactie, zoals het effect van overmatig gebruik van antibiotica in de vorm van antibioticaresistente bacteriën. Sommige, zoals MRSA (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), multi-resistente tuberculose (drug-resistente Mycobacterium tuberculosis) en CRE (carbapenem-resistente enterobacteriaceae), zijn bijzonder virulente superbacteriën waartegen de westerse geneeskunde zich niet kan verdedigen.

Bacteriën resistent tegen antibiotica

Dit komt doordat door elke bacteriële aanwezigheid in een bepaald gebied van het menselijk lichaam te verwijderen, ook de gunstige bacteriën worden geëlimineerd die de plaag onder controle houden… Ons lichaam is letterlijk afhankelijk van deze bacteriële balans als basis voor immuniteit en gezondheid.

Recente rapporten hebben het probleem in kaart gebracht. Een citaat uit een rapport getiteld “State of the World’s Antibiotics,” aangeboden door het CCDEP (Center for Disease Dynamics, Economics & Policy), een gezondheidsonderzoeksorganisatie in de Verenigde Staten en India, werpt licht op de omvang van het probleem:

“Vandaag de dag worden ooit behandelbare infecties steeds moeilijker te genezen, wat de kosten voor zorginstellingen verhoogt, en de sterfte onder patiënten neemt toe, met kosten voor individuen en de samenleving. De afname van de effectiviteit van antibiotica is uitgegroeid van een klein probleem tot een algemene dreiging, ongeacht het inkomen van een land of de verfijndheid van het gezondheidssysteem.”

Superbacteriën, een serieus probleem in de wereld

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) schat dat antibioticaresistentie verantwoordelijk is voor meer dan 2 miljoen infecties en 23 sterfgevallen per jaar op hun grondgebied. Hoewel er geen betrouwbare schattingen zijn van economische verliezen in ontwikkelingslanden, zijn er naar schatting 58 sterfgevallen door neonatale sepsis toe te schrijven aan medicijnresistente infecties in India alleen.

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) erkent de omvang van het probleem:

“Antibioticaresistentie bereikt gevaarlijk hoge niveaus over de hele wereld. Nieuwe resistentiemechanismen verschijnen dagelijks en verspreiden zich over de hele wereld, wat onze mogelijkheid om veelvoorkomende infectieziekten te behandelen bedreigt. Een groeiende lijst van infecties – zoals longontsteking, tuberculose, bloedvergiftiging en gonorroe – is steeds moeilijker, zo niet onmogelijk, te behandelen naarmate antibiotica minder effectief worden.”

Dr. Keiji Fukuda, adjunct-directeur-generaal van de WHO-afdeling gezondheidsveiligheid, zou naar verluidt hebben gezegd:

“Zonder dringende, gecoördineerde actie van vele belanghebbenden, gaat de wereld af op een post-antibiotica tijdperk… Gewone infecties en kleine verwondingen, die tientallen jaren behandelbaar zijn geweest, kunnen opnieuw dodelijk zijn.”

De verbazende eigenschappen van cannabis

Bacteriën zijn slim genoeg om antibiotica op verschillende manieren te slim af te zijn. Hoewel de natuur (en de mens) een probleem creëerden, creëerde de natuur ook een oplossing. Het blijkt dat er mogelijk een antwoord is op het probleem van overmatig gebruik van antibiotica en antibioticaresistente bacteriën: cannabis. Hoewel het in de jaren 1930-1950 werd gedemoniseerd vanwege de bedreiging voor bepaalde industrieën, waaronder de farmaceutische industrie, is de wetenschappelijk bewezen waarheid aan het licht gekomen. Cannabis heeft enkele verbazingwekkende medische eigenschappen die we nu pas beginnen te begrijpen.

Er werd opgemerkt dat de cannabisplant en haar cannabinoïden, waaronder cannabidiol (CBD), honderd voordelen hebben, zoals anti-kanker, neuroprotectief, antipsychotisch en ontstekingsremmend.

Een antibacteriële en antimicrobiële plant

Nu kunnen we nog een geweldige medische eigenschap aan de lijst toevoegen: antibacterieel of antimicrobieel. En niet alleen tegen enige gewone bacterie.

Een studie uit 2008 getiteld “Antibacterial Cannabinoids from Cannabis sativa” onthult dat cannabinoïden een krachtige antibacteriële werking hebben, ook tegen MRSA:

“Bij bacteriën kunnen genen worden geërfd van ouders of kunnen ze worden verkregen van niet-verwante genetische elementen op mobiele genetische elementen zoals plasmiden. Deze horizontale genoverdracht (HGT) kan de overdracht van antibioticaresistentie tussen verschillende soorten bacteriën mogelijk maken. Weerstand kan ook spontaan ontstaan door mutatie. Antibiotica elimineren gevoelige concurrenten, waardoor resistente bacteriën zich kunnen voortplanten door natuurlijke selectie.”

De top vijf cannabinoïden (cannabidiol, cannabichrome, cannabigerol, tetrahydrocannabinol en cannabinol) vertoonden krachtige activiteit tegen verschillende stammen van Staphylococcus aureus methicilline-resistente staphylococcus aureus (MRSA).

De cannabisplant is een zeer geëvolueerd organisme

Alles wijst erop dat de verbindingen zijn ontwikkeld door planten als antimicrobiële verdediging. Deze verbindingen (cannabinoïden) richten zich specifiek op bacteriële cellen… wat suggereert dat we het antwoord op onze problemen moeten vinden in de natuur; en niet in het laboratorium… Het versterkt het idee dat planten ongelooflijke organismen zijn waarvan de letterlijke overleving van de mensheid afhangt.

Uiteraard is de cannabisplant een zeer geëvolueerd organisme; vooral als ze fytochemicaliën heeft ontwikkeld die antibioticaresistente bacteriën en de meest virulente superbacteriën kunnen slim af zijn en verslaan.

“Gezien de beschikbaarheid van C. sativa-stammen die hoge concentraties niet-psychotrope cannabinoïden (CBD) produceren; vertegenwoordigt deze plant een interessante bron van antibacteriële middelen om het probleem van multiresistentie bij MRSA en andere pathogene bacteriën te behandelen. Deze vraag heeft enorme klinische implicaties. Omdat MRSA zich wereldwijd verspreidt en in de Verenigde Staten momenteel verantwoordelijk is voor meer sterfgevallen per jaar dan AIDS.” Concluderen de auteurs van de studie uit 2008.

De cannabisplant kan de sleutel bevatten om de verwoestende schade aan de wereld veroorzaakt door overmatig gebruik van antibiotica te herstellen.

Bronvermelding

Onderzoeksartikelen:
Antibacterial cannabinoids from Cannabis sativa: a structure-activity study” (dd. 6 augustus 2008 – door o.a. Giovanni Appendino, Simon Gibbons en Anna Giana)
The State of the World’s Antibiotics, 2015” (dd. 15 september 2015 – door o.a. Hellen Gelband, Molly Miller-Petrie en Suraj Pant)

Bron: Effective treatment against antibiotic-resistant super-bacteria (dd. 2 januari 2019)

Let op: Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.