Bouwen met hennepbeton staat in de schijnwerpers in Minnesota, waar de Lower Sioux Indian Community een grote stap zet richting duurzame en milieuvriendelijke huisvestingsoplossingen. Deze vooruitstrevende stam is pionier op het gebied van het gebruik van hennepbeton, een bio-composietmateriaal gemaakt van de houtachtige kern van de hennepplant, voor het bouwen van een volledig geïntegreerd complex voor de productie van woningen.

Dit project zal niet alleen broodnodige huisvesting bieden voor stamleden, maar het heeft ook het potentieel om de bouwindustrie te revolutioneren door de voordelen van hennep als industrieel gewas te laten zien. Laten we eens nader bekijken wat er zo opwindend is aan deze ontwikkeling op het gebied van duurzame huisvesting. Dus waarom heeft de Lower Sioux Indian Community gekozen voor hennepbeton als hun materiaal van voorkeur?

Hennepbeton:  milieuvriendelijk en duurzaam

Hennepbeton is een relatief nieuw bouwmateriaal dat aandacht krijgt vanwege zijn milieuvriendelijke en duurzame eigenschappen. Het wordt gemaakt van een mengsel van hennepvezels (de houtachtige kern van de hennepplant), kalk en water. Dit resulteert in een sterk, lichtgewicht en ademend materiaal dat gebruikt kan worden voor isolatie, muren en zelfs daken.

In vergelijking met traditionele bouwmaterialen zoals beton en hout heeft hennepbeton een veel lagere ecologische voetafdruk. De productie van hennepbeton vereist aanzienlijk minder energie en stoot minder broeikasgassen uit. Bovendien betekent de hoge thermische weerstand ervan dat het de verwarmings- en koelingskosten voor huiseigenaren kan verminderen.

Hennepbeton is ook biologisch afbreekbaar en niet giftig, waardoor het een gezondere optie is voor zowel de bewoners van het huis als het milieu. Als hernieuwbare hulpbron is hennep ook duurzamer dan traditionele bouwmaterialen die afhankelijk zijn van eindige bronnen.

Niet alleen heeft hennepbeton talrijke milieuvoordelen, maar het biedt ook structurele voordelen zoals verhoogde brandbestendigheid en verbeterde binnenluchtkwaliteit. Het is duidelijk waarom dit innovatieve materiaal populair wordt in de bouwsector. Maar hoe zal het een verschil maken voor de Lower Sioux Indian Community?

De huisvestingscrisis op het Lower Sioux Indian Reservation

Het Lower Sioux Indian Reservation staat voor een tekort aan huisvesting op hun grondgebied. Volgens recente federale gegevens en zoals gemeld door Sahan Journal is er een tekort van 200 huizen op het reservaat. Daarom hebben ze het Lower Sioux Hemp Program opgezet, met als doel de huisvestingsbehoeften aan te pakken en banenkansen te creëren voor de gemeenschap.

Omdat hennepplanten vergelijkbaar zijn met marihuana, waren sommige gemeenschapsleden sceptisch over het gebruik van hennep om huizen te bouwen, aldus Earl Pendleton, vice-president van de tribale raad van de Lower Sioux Indian Community. Sommige critici twijfelden ook aan het overwinnen van de uitdagingen bij het opzetten van een hennepbetonprogramma.

Pendleton zei dat hij de mening van critici veranderde na het bouwen van een opslagschuur met hennepbeton. “Ieders gedachten werden weggeblazen – zelfs die van mij, weet je,” zei Danny Desjarlais. “Ik had geen idee hoe dit spul zou zijn, en dan, als je er daadwerkelijk mee werkt, is het geweldig.”

“Er waren enkele grappige reacties,” zei hij. “Mensen dachten dat je het huis kon roken, en mensen dachten dat je er high van zou worden, en sommige mensen twijfelden aan hoe het eruit zou zien,” zei hij. Pendleton zei dat hij ongeveer 15 jaar geleden een artikel ontdekte over “25.000 toepassingen” voor de hennepplant. Hij zei dat de voordelen van hennepplanten voor hem “ongelooflijk” leken, dus dook hij dieper in het leren ervan, wat hem uiteindelijk bracht tot het idee om huizen te bouwen met hennepbeton.

Verticaal geïntegreerde campus

De verticaal geïntegreerde campus zal zich bevinden op het Lower Sioux Indian Reservation in het zuidwesten van Minnesota. De site zal meer dan 1800 m2 beslaan, de eerste in zijn soort die hennep kweekt, hennepbeton produceert en huizen bouwt. Joey Goodthunder, hennepcoördinator voor de stam, is verantwoordelijk voor het verbouwen, oogsten en verwerken van de hennepplanten. Ongeveer 32 hectare aan hennep wordt geteeld op stamgrond en boerenvelden verspreid over aangrenzend land. “Ik bedoel, praten over het kunnen zien waar je producten naartoe gaan, van het veld naar het huis – dat is voor mij echt bevredigend,” zei hij. Goodthunder zei dat het meestal ongeveer 90 dagen duurt van het planten van hennepzaden tot het oogsten van volwassen planten.

Eenmaal geoogst, worden de hennep hurd en vezels gescheiden en vervolgens naar een verwerkingsfaciliteit gebracht om het hennepbetonproces af te ronden door kalksteen en water toe te voegen, zodat het kan worden gebruikt in verschillende technieken om te installeren, zoals sproeien of installeren als vooraf gedroogde blokken in traditioneel houten frame voor een huis. Ze hebben tot nu toe twee gezinshuizen gebouwd, waarvan ze hopen deze maand nog te verhuizen.

“Dit is slechts het topje van de ijsberg. We hebben alle potentie om deze hele gemeenschap opnieuw op te bouwen met hennepbeton, niet alleen in nieuwe structuren, maar ook het aanpassen van bestaande structuren die misschien slecht zijn gebouwd of met goedkope materialen zijn gebouwd,” zei Danny Desjarlais. “In de komende vijf jaar is dat wat we van plan zijn te doen, zoveel mogelijk hennepbeton bouwen en mooie, gezonde huizen voor onze gemeenschapsleden krijgen om in te wonen.”

Conclusie

Over het geheel genomen is het verticaal geïntegreerde campusproject voor hennepbetonproductie van de Lower Sioux Indian Community een baanbrekend initiatief dat niet alleen hun huisvestingscrisis aanpakt, maar ook duurzaamheid bevordert en banenkansen creëert voor stamleden. Van het kweken van de hennepplanten tot het verwerken ervan tot hennepbetonblokken, en uiteindelijk het bouwen van huizen, laat dit proces zien hoe toegewijd de stam is aan het gebruik van innovatieve oplossingen voor de behoeften van hun gemeenschap.

Terwijl ze doorgaan met het bouwen en aanpassen van structuren met hennepbeton, wordt gehoopt dat hun succes andere gemeenschappen zal inspireren om hetzelfde te doen en een positieve impact op het milieu te hebben terwijl ze huisvestingstekorten aanpakken. De voltooiing van de faciliteit in april markeert een belangrijke mijlpaal voor de Lower Sioux Indian Community en zet een precedent voor toekomstige duurzame bouwpraktijken.

Bronvermelding

Bronartikel: “Minnesota Tribe Creating First U.S. Campus For Hempcrete” (dd. 7 december 2023)

Let op: Dit artikel is vertaald door AI. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.