Hennepbeton: een baanbrekende innovatie in duurzaam bouwen

In 2020 publiceerde professor bouwkunde Arehart uit Colorado onderzoek dat bouwers en ontwerpers een nieuwe manier biedt om de opslag van koolstof in gebouwen te meten met behulp van op hennep gebaseerde biomaterialen. Door gegevens van een levenscyclusanalyse van hennep+kalk isolatie, oftewel hennepbeton, te vergelijken met digitale tools, kunnen bouwers eenvoudig de voordelen van hennep zien ten opzichte van traditionele bouwmaterialen.

Het gebruik van dynamische levenscyclusanalyse (LCA) is een methode waarbij bouwmaterialen worden gevolgd van productie tot vernietiging, en zowel koolstofopslag als -emissies worden gemeten. De BEAM Estimator van Builders for Climate Action, mede-ontwikkeld door de in Ottawa gevestigde natuurlijke bouwer Chris Magwood, helpt bouwers bij het kiezen van materialen op basis van de hoeveelheid koolstofopslag in vergelijking met hun emissies gedurende hun levenscyclus.

Arehart’s onderzoek naar hennepbeton

In zijn artikel “On the theoretical carbon storage and carbon sequestration potential of hempcrete,” gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production in 2020, presenteerde Jay Arehart, een universitair docent in de Building Systems Engineering Department aan de Universiteit van Colorado-Boulder, een model voor koolstofopslag in hempcrete/hennepbeton. Arehart en anderen, waaronder Chris Magwood, hebben de gegevens gebruikt om de uitstekende koolstofopslageigenschappen van hennepbeton te benadrukken.

De voordelen van hennepbeton’s koolstofopslag

Arehart’s nieuwsgierigheid naar de koolstofvoetafdruk van onze gebouwde omgeving leidde hem naar materialen die koolstof kunnen opslaan, vooral biomaterialen die tijdens hun groei koolstof vasthouden. Hennep, met zijn snelle groeicyclus, overtreft hout aanzienlijk. Door hennepbeton te combineren met kalkbindmiddelen, die ook koolstof opslaan, wordt het een aantrekkelijke optie voor bouwers die de koolstofemissie willen verminderen en de opslag willen verhogen.

Hennepbeton in de praktijk: resultaten en toepassingen van Arehart’s onderzoek

Arehart en zijn team bestudeerden verschillende hempcrete-mixontwerpen en dichtheden om een volledig beeld te krijgen van de mogelijke formuleringen. Het theoretische model, gebaseerd op dezelfde maat hennep maar met verschillende massa’s, toont aan dat hennepbeton -16 kg koolstof per vierkante meter muur opslaat na aftrek van alle emissies tijdens de productie.

Chris Magwood benadrukt de waarde van Arehart’s werk en hoe het bijdraagt aan een alomvattende meting van de koolstofemissies en opslag van hennepbeton gedurende de hele levenscyclus.

Hennepbeton en milieubewuste bouw: een nieuwe maatstaf voor duurzaam bouwen

Het gebruik van hennepbeton als een duurzaam bouwmateriaal biedt niet alleen voordelen op het gebied van koolstofopslag, maar hennep is ook bijzonder goed in isoleren. Magwood benadrukt het belang van het vergelijken van de functies van verschillende materialen en adviseert om de vergelijkingen te maken op basis van duurzaamheid, kracht en functie gedurende de hele levenscyclus.

De BEAM Calculator: een hulpmiddel voor duurzame keuzes

De BEAM-calculator, ontwikkeld met gegevens uit Arehart’s onderzoek, helpt bouwers en ontwerpers bij het selecteren van potentiële materialen op basis van hun koolstofvoetafdruk. Door kwantiteit en dimensies in overweging te nemen, kunnen architecten en bouwers een verschil maken in hun materiaalkeuzes.

De toekomst van hennepbeton: een fundament voor concurrentievermogen

Jacob Waddell van de U.S. Hemp Building Foundation ziet het werk van Jay en zijn team als een fundament terwijl hemp/hennep steeds vaker wordt gebruikt als een beslissingsinstrument voor bouwmaterialen. De stichting werkt aan branchewijde levenscyclusanalysecijfers die zullen bijdragen aan de BEAM-calculator en gedeeltelijk gebaseerd zullen zijn op het werk dat Jay heeft verricht. Hennepbeton lijkt een veelbelovende stap in de richting van duurzaam bouwen, en met voortdurend onderzoek kan het een competitieve keuze worden in de bouwindustrie.

Bronvermelding

Onderzoeksartikel: “On the theoretical carbon storage and carbon sequestration potential of hempcrete” (dd. 1 september 2020 – door Jay H. Arehart, William S. Nelson en Wil V. Srubar)
Bron: Data Reveals Hemp’s Low Carbon Footprint in Construction (dd. 24 juli 2022 – door Elizabeth Lunt)

Let op: Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.