In het kort

  • Eerste landelijke Australische enquête over de ervaringen en meningen over medicinale cannabis bij mensen met epilepsie.
  • De enquête onthulde dat 14% van de mensen met epilepsie een geschiedenis van het gebruik van medicinale cannabis heeft als behandeling tegen aanvallen.
  • Redenen om medicinale cannabis te proberen waren epilepsie die resistent is tegen behandeling en het verkrijgen van een gunstiger bijwerkingenprofiel.
  • Het aantal eerder gebruikte anti-epileptische medicijnen was een belangrijke voorspeller van het gebruik van medicinale cannabis bij mensen met epilepsie.

Epilepsy Action Australia voerde een landelijke online enquête uit om meningen en ervaringen te verzamelen over het gebruik van op cannabis gebaseerde producten voor de behandeling van epilepsie. De enquête werd gepromoot via de hoofdwebsite van Epilepsy Action Australia, op hun Facebook-pagina en via mond-tot-mondreclame. De enquête omvatte 39 vragen over demografische gegevens, klinische factoren zoals diagnose en soorten aanvallen, en ervaringen met en meningen over het gebruik van cannabis bij epilepsie. In totaal voldeden 976 reacties aan de inclusiecriteria.

Resultaten tonen aan dat 15% van de volwassenen met epilepsie en 13% van de ouders/voogden van kinderen met epilepsie op dat moment cannabisproducten gebruikten, of eerder hadden gebruikt, voor de behandeling van epilepsie. Van degenen met een geschiedenis van cannabisgebruik gaf 90% van de volwassenen en 71% van de ouders aan succes te hebben gehad in het verminderen van de frequentie van aanvallen na het starten met cannabisproducten.

De belangrijkste redenen voor het gebruik van medicinale cannabis waren het managen van epilepsie die resistent is tegen behandeling en het verkrijgen van een gunstiger bijwerkingenprofiel in vergelijking met standaard anti-epileptische medicijnen. Het aantal eerder gebruikte anti-epileptische medicijnen was een significante voorspeller van het gebruik van medicinale cannabis zowel bij volwassenen als kinderen met epilepsie. 56% van de volwassenen met epilepsie en 62% van de ouders/voogden van kinderen met epilepsie gaven aan bereid te zijn deel te nemen aan klinische onderzoeken naar cannabinoïden.

Deze enquête biedt inzicht in het gebruik van cannabisproducten voor epilepsie, met name enkele van de waarschijnlijke factoren die van invloed zijn op het gebruik, evenals nieuwe inzichten in de ervaringen en attitudes ten opzichte van medicinale cannabis bij mensen met epilepsie in de Australische gemeenschap.

Wij nodigen u uit om het complete artikel te lezen.

Bronvermelding

Let op: Dit artikel is vertaald door AI. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen. Deze staat vermeld in de bronvermelding. U vindt in het bronartikel ook de links naar wetenschappelijke studies.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.