In het kort

Cannabotech, een Israëlisch biotechnologiebedrijf, heeft een belangrijke doorbraak gemeld in de behandeling van alvleesklierkanker. Hun innovatieve aanpak combineert actieve stoffen uit de cannabisplant en schimmels, en toont veelbelovende resultaten in laboratoriumproeven. Het bedrijf verwacht de reeks laboratoriumtests in de komende maanden af te ronden en de resultaten aan de FDA voor goedkeuring te presenteren.

Combinatie van o.a. cannabis en schimmels hebben groot effect op alvleeskanker

De plantaardige geneesmiddelen van Cannabotech hebben met succes de voortgang van alvleesklierkanker gestopt in een levend model, en in sommige gevallen zelfs geleid tot volledige uitroeiing van de kankergezwellen. Dit markeert wereldwijd de eerste keer dat een duidelijk anti-kankereffect is waargenomen bij alvleesklierkanker, bereikt door een gecombineerde behandeling met verschillende actieve stoffen afgeleid van cannabis en schimmels. Het bedrijf verwacht de voltooiing van een reeks laboratoriumexperimenten met betrekking tot alvleesklierkanker in de komende maanden.

Het onderzoek in een notendop

Herzliya, Israël (26 juni 2023)
Cannabotech, een biotechnologiebedrijf dat onder andere een plantaardig geneesmiddel ontwikkelt op basis van de extractie van de Cyathus striatus-schimmel en cannabinoïde extractie uit de cannabisplant, meldt zeer positieve resultaten uit een experiment met een diermodel. Als onderdeel van dit experiment heeft het experimentele geneesmiddel van het bedrijf met succes de uitbreiding van het kankergezwel gestopt, en bij sommige dieren leidde het zelfs tot de volledige vernietiging van de kankercellen.

Dit experiment markeert de eerste keer dat het plantaardige geneesmiddel van Cannabotech, dat de extractie van schimmel en cannabinoïden combineert, via de mond aan dieren is toegediend. De positieve resultaten versterken eerdere bevindingen waarbij de schimmel alleen aan dieren werd toegediend en via injectie. Deze resultaten stellen Cannabotech in staat om te voldoen aan de regelgevende eisen voor het traject van het plantaardige geneesmiddel en bevorderen de orale toediening, wat de voorkeur heeft van de meeste patiënten boven injectie. De resultaten vertegenwoordigen een veelbelovende doorbraak die het geïntegreerde plantaardige concept van Cannabotech ondersteunt: het gebruik van meerdere actieve stoffen en verschillende werkingsmechanismen die elkaars activiteit wederzijds versterken en verbeteren. Het bedrijf schat dat het de reeks laboratoriumexperimenten met betrekking tot alvleesklierkanker in de komende maanden zal voltooien.

Het experiment onderzocht het effect van cannabinoïden en de schimmel op een subtype van alvleesklierkanker dat wordt gedefinieerd als slecht gedifferentieerd, wat wordt beschouwd als de meest agressieve vorm. Aangezien alvleesklierkanker bekend staat als een van de meest agressieve vormen van kanker met zeer lage overlevingspercentages en een belangrijke doodsoorzaak is in de westerse wereld, neigt de FDA ertoe om aanzienlijke soepelheid te bieden aan bedrijven in het geneesmiddelenontwikkelingsproces en bij het opstellen van een traject voor deze indicatie.

Prof. Fuad Fares, een senior kankeronderzoeker aan de Universiteit van Haifa, verklaarde:

“Ik ben verheugd dat de samenwerking met Cannabotech leidt tot baanbrekende resultaten, waarbij de combinatie van het schimmelextract met cannabinoïden het onderzoek versterkt dat we in de afgelopen jaren aan de Universiteit van Haifa hebben uitgevoerd en gericht is op de ontwikkeling van een effectief en veilig plantaardig geneesmiddel voor kankerbehandeling. Het feit dat de indrukwekkende resultaten ook werden gerepliceerd in het diermodel is zeer bemoedigend.”

Volgende stap: FDA goedkeuring

Het bedrijf heeft dus ook plannen om deze resultaten aan de FDA te presenteren om goedkeuring te verkrijgen voor een versnelde ontwikkelingsroute en om samen te werken met een groot farmaceutisch bedrijf dat het klinische ontwikkelingsstadium zal leiden. De ontwikkeling van dit plantaardige geneesmiddel is het resultaat van een exclusieve samenwerking tussen het onderzoek van Prof. Fuad Fares van de Universiteit van Haifa en Cannabotech, opgericht in 2021.

Over Cannabotech

Cannabotech is een Israëlische start-up in het biomedische veld die gepersonaliseerde medische oplossingen ontwikkelt op het gebied van oncologie en preventieve geneeskunde. De oplossingen zijn gebaseerd op combinaties van actieve stoffen uit de cannabisplant en schimmels en werken op twee centrale systemen in het menselijk lichaam: het endocannabinoïdesysteem en het immuunsysteem.

Bronvermelding

Let op: Dit artikel is vertaald door AI. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen. Deze staat vermeld in de bronvermelding.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.