Introductie

De interesse in Cannabis sativa L., oftewel cannabis, is wereldwijd de afgelopen 25 jaar sterk toegenomen. Deze groeiende belangstelling wordt voornamelijk gedreven door het verlangen om snel geld te verdienen, en niet zozeer door het gebruik van cannabis als behandeling voor ernstige ziekten. Hoewel medische cannabis in sommige landen legaal is, wordt het nog niet beschouwd als een farmaceutisch geneesmiddel, voornamelijk door drie redenen.

  • Ten eerste is er een angst en stigma rondom cannabis vanwege een langdurig verbod en negatieve propaganda.
  • Ten tweede ontbreekt het aan standaardisatie. Cannabis bestaat uit meer dan 1.000 chemische verbindingen, variërend per batch en oogst. Hierdoor is het lastig om een uniform product te creëren.
  • Ten derde is cannabis gelegaliseerd zonder standaard klinische proeven, waardoor de werkzaamheid voor specifieke medische aandoeningen nog moet worden vastgesteld.

Het gebruik van cannabis als medicijn kent echter een lange geschiedenis, die duizenden jaren teruggaat. Na de strijd tegen cannabis in de Verenigde Staten sinds 1937 verdween het echter uit farmacopeeën over de hele wereld. Gelukkig werd in 1950 ontdekt dat cannabis een antibioticumprincipe bevatte, wat leidde tot klinisch gebruik in ziekenhuizen. In 1954 vond de eerste wetenschappelijke conferentie over “Cannabis als medicijn” plaats in Tsjecho-Slowakije, waarbij het antibioticumprincipe cannabidiolzuur werd geïdentificeerd. Deze ontdekking leidde tot het gebruik van cannabis, voornamelijk het Tsjecho-Slowaakse chemotype Rastislavice, voor behandeling in het faculteitsziekenhuis van Olomouc tot 1990.

Het begrijpen van de vele chemische componenten van cannabis en hun mogelijke synergetische effecten met cannabinoïden kan belangrijk zijn voor medische behandelingen. Het uitvoeren van gestandaardiseerde klinische proeven en het bevorderen van onderzoek zullen essentieel zijn om te bepalen welke typen cannabis effectief zijn voor verschillende medische aandoeningen, en zo de weg te effenen voor toekomstig gebruik in de geneeskunde.

Samengevat

De Cannabis sativa-plant bevat niet alleen cannabinoïden als cruciale verbindingen, maar ook andere stoffen die een belangrijke rol spelen als synergetische en/of begeleidende verbindingen. Materialen van de cannabis/hennepplant en essentiële oliën werden geanalyseerd met behulp van gaschromatografie/massaspectrometrie om de inhoud van terpenen en terpenoïden te bepalen. De belangrijkste terpenen/terpenoïden en hun overvloed in de monsters werden geëvalueerd. De resultaten van deze studie zullen nuttig zijn bij de volgende beoordeling van deze verbindingen in combinatie met cannabinoïden en hun belang in medische behandeling.

Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen. Het is een zeer uitvoerig beschreven onderzoeksartikel, wat té groot is om hier in het kort samen te vatten. De link naar het artikel staat vermeld in de bronvermelding.

Bronvermelding

Bron: “Terpenes/Terpenoids in Cannabis: Are They Important?” (publ. 10 augustus 2020)
Door Hanuš, Lumír Ondřej; Hod, Yotam

Let op: Dit artikel is vertaald door AI. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.