Ouderen in de VS omarmen cannabis als remedie

Een opvallende trend tekent zich af in de Verenigde Staten, waar senioren snel een van de grootste groepen cannabisgebruikers worden. Deze groeiende trend lijkt voort te komen uit de zoektocht van ouderen naar alternatieven voor traditionele medicijnen die ongewenste bijwerkingen veroorzaken of simpelweg niet effectief zijn. De statistieken laten zien hoe het gebruik van cannabis onder ouderen aanzienlijk is toegenomen. Van een bescheiden 0,4 procent in 2007 naar bijna 3 procent in 2016, en uiteindelijk een opmerkelijke stijging tot ruim 8 procent in 2022. Deze cijfers weerspiegelen ongetwijfeld de bredere beschikbaarheid van cannabis, vooral door de grootschalige legalisatie op zowel medisch als recreatief gebied.

Senioren en zelfmedicatie: Een groeiende dynamiek

De geneeskrachtige eigenschappen van cannabis gericht op oudere gebruikers, staan nog in de kinderschoenen. Dit maakt het voor artsen uitdagend om hun patiënten adequaat te adviseren over zowel de voordelen als de risico’s van cannabisgebruik. De complexiteit van de plant, met meer dan 100 cannabinoïden en variërende verhoudingen CBD en THC, voegt nog een laag van uitdaging toe.

Met cannabisbedrijven die zich bewust richten op de vergrijzende bevolking, experimenteren steeds meer ouderen zelf met cannabisproducten. Onderling delen ze informatie over ervaren voordelen en mogelijke bijwerkingen. Deze groeiende dynamiek toont de behoefte aan meer informatie en begeleiding, vooral omdat cannabis nog steeds niet federaal legaal is.

Risico’s en uitdagingen van cannabisgebruik onder ouderen

De toenemende populariteit van cannabis onder ouderen brengt ook risico’s met zich mee. Met beperkt onderzoek tot hun beschikking worstelen artsen met vragen over welke aandoeningen kunnen profiteren, wie mogelijk meer risico loopt op schade, en hoe cannabis veilig en effectief gedoseerd kan worden. Spoedeisende hulpstatistieken uit Californië benadrukken de ernst van deze kwestie.

Hoewel cannabis mogelijk een veelbelovende remedie is voor ouderdomskwalen, benadrukt de noodzaak van meer onderzoek het gebrek aan begeleiding voor artsen. De complexiteit van de plant en mogelijke interacties met andere medicijnen vereisen gedegen wetenschappelijke inzichten. De weg naar regulering en duidelijke richtlijnen voor ouderen blijft een belangrijk aandachtspunt, vooral gezien de opkomende legalisatie van cannabis in Europa.

Bronvermelding

Bronartikel: “Why Some Seniors Are Choosing Pot Over Pills” (dd. 16 november 2023)

Let op: Dit artikel is vertaald door AI. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.