Introductie

Zenuwpijn (ook wel neuropathische pijn of neuralgie) wordt typisch veroorzaakt door een voortschrijdende zenuwziekte. Echter, zenuwpijn kan ook ontstaan nadat een patiënt een verwonding of infectie heeft doorgemaakt. Betrokkenen rapporteren een scherpe, brandende pijn, evenals een gevoel van tintelingen, gevoelloosheid, of het verlies van sensatie in bepaalde delen van hun lichaam.

Internationale onderzoekers schatten dat tot wel 7% van de wereldbevolking in zekere mate lijdt aan neuropathische pijn. Fysiotherapie, psychologische begeleiding en soms chirurgie worden opgenomen in behandelregimes voor deze aandoening. Farmaceutische medicijnen, waaronder anti-epileptica, worden vaak voorgeschreven voor neuropathische pijn.

Cannabis biedt mogelijk een sterk alternatief

Cannabis is een andere vorm van behandeling waar patiënten naar grijpen, en volgens een recente studie in Duitsland zijn de behandelingen effectief gebleken in het bieden van langdurige verlichting aan patiënten met zenuwpijn. Hieronder volgt meer informatie hierover via een persbericht van NORML:

Hamburg, Duitsland: Het inhaleren van cannabis wordt geassocieerd met aanhoudende verbeteringen in pijn en slaap bij patiënten met chronische zenuwpijn, volgens gegevens gepubliceerd in het tijdschrift Medical Cannabis and Cannabinoids.

Duitse onderzoekers beoordeelden het gebruik van plantaardige cannabis bij een groep van 99 patiënten die leden aan zenuwpijn. Deelnemers aan de studie inhaleerden cannabis met matige niveaus van THC (12 tot 22 procent) gedurende zes weken.

Onderzoekers meldden: “Binnen zes weken therapie daalden de gemiddelde pijnwaarderingen significant van 7.5 naar 4.0. Het aantal patiënten met ernstige pijn (score >6) daalde van 96 procent naar 16 procent. Slaapstoornissen verbeterden aanzienlijk, met een mediane afname van de scores van 8.0 naar 2.0. Deze verbeteringen hielden aan gedurende een periode van maximaal zes maanden. Er werden geen ernstige nadelige gebeurtenissen gemeld.”

Andere enquêtes hebben vergelijkbare afnames van pijn geïdentificeerd bij neuropathiepatiënten na het starten van cannabis therapie.

De auteurs van de studie concludeerden: “De resultaten … toonden aan dat chronische neuropathische pijn effectief, duurzaam en veilig kan worden behandeld met medicinale cannabis.”

Bronvermelding

Let op: Dit artikel is vertaald door AI. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.