Doel van het onderzoek naar palliatief cannabisgebruik

Gezien de talloze negatieve gevolgen die gepaard gaan met kanker en de behandeling ervan, wekt het palliatieve gebruik van cannabis door kankerpatiënten steeds meer speciale interesse op. Dit onderzoek beoogde associaties te onderzoeken tussen het acute en langdurige gebruik van legale markt cannabisproducten die gegeten kunnen worden, en pijn, cognitie en kwaliteit van leven bij een groep kankerpatiënten.

Beschrijving van het onderzoek

In deze observationele studie voltooiden kankerpatiënten een basisafspraak, een twee weken durende ad libitum periode van cannabisgebruik en een acute toedieningsafspraak waarbij beoordelingen werden uitgevoerd voorafgaand aan het cannabisgebruik, één uur na gebruik en twee uur na gebruik. Deelnemers vulden zelfrapporteringsvragenlijsten in met betrekking tot de belangrijkste resultaten en voerden de Stroop-taak uit als maatstaf voor objectieve cognitieve functie.

Veelbelovende resultaten

Vijfentwintig deelnemers [gemiddelde leeftijd (standaardafwijking, SD) = 54,3 jaar (15,6); 13 vrouwen (52,0%)] voltooiden alle studieafspraken en werden in de analyse opgenomen. Langdurig cannabisgebruik werd geassocieerd met verbeteringen in de intensiteit van pijn, verstoring door pijn, slaapkwaliteit, subjectieve cognitieve functie en reactietijden bij de Stroop-taak, maar er werd geen verandering waargenomen in de algemene kwaliteit van leven. Een hoog niveau van cannabidiol (CBD) gebruik tijdens de twee weken durende ad libitum periode was geassocieerd met steilere verbeteringen in pijnintensiteit en slaapkwaliteit.

Deelnemers meldden verbeteringen in pijnintensiteit en verhoogde gevoelens van subjectieve ‘high’ na acuut gebruik. Een hoog niveau van Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) gebruik tijdens de acute toedieningsafspraak was geassocieerd met sterkere toenames in gevoelens van subjectieve ‘high’. Verbeteringen in pijn hingen samen met verbeteringen in subjectieve cognitieve functie.

Conclusie

Deze observationele studie is een van de eersten in zijn soort die associaties onderzoekt tussen legale markt, palliatieve cannabisgebruik en subjectieve en objectieve resultaten bij kankerpatiënten. Deze vroege bevindingen met betrekking tot pijnintensiteit, slaapkwaliteit en cognitieve functie kunnen bijdragen aan toekomstige, volledig geoptimaliseerde onderzoeken naar dit belangrijke onderwerp (ClinicalTrials.gov identificatienummer: NCT03617692).

Bronvermelding

Bron: “Cannabis use in cancer patients: acute and sustained associations with pain, cognition, and quality of life” (publ. 26 april 2023)
Door Giordano G, Martin-Willett R, Gibson LP, Camidge DR, Bowles DW, Hutchison KE, et al.
Explor Med. 2023;4:254–71.

Let op: Dit artikel is vertaald door AI. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen. Deze staat vermeld in de bronvermelding.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.