EMBL Grenoble onderzocht de interactie tussen THC en autotaxine

Het European Molecular Biology Laboratory heeft recent onderzoek gedaan naar de interactie tussen THC en het menselijke enzym autotaxine (ATX). Het onderzoek toonde aan dat THC, samen met zijn derivaten 9(R)-Δ6a,10a-THC (6a10aTHC) en tetrahydrocannabinolzuur (THCA), in staat is om dit enzym te remmen, wat belangrijke implicaties heeft voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Door de drie-dimensionale structuur van THC gebonden aan autotaxine te bepalen, hebben de onderzoekers nieuwe inzichten verkregen in hoe THC werkt op moleculair niveau.

Hoewel verdere in-vivo studies nodig zijn om de therapeutische effecten van THC te bevestigen, opent dit onderzoek nieuwe mogelijkheden voor het begrijpen van de werking van THC en andere cannabinoïden in het menselijk lichaam en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. ATX speelt een essentiële rol in verschillende cellulaire processen en de deregulering ervan is geassocieerd met aandoeningen zoals kanker, ontstekingen, glaucoom en longfibrose.

Wat is autotaxine (ATX)?

Autotaxine is een enzym dat verantwoordelijk is voor de productie van lysophosphatidic acid (LPA) in het lichaam. LPA is een belangrijk signaalmolecuul dat betrokken is bij verschillende cellulaire processen, zoals celproliferatie. Autotaxine speelt een rol bij de regulatie van LPA-niveaus en is betrokken bij diverse fysiologische en pathologische processen, waaronder vasculaire en neurologische ontwikkeling, neuropathische pijn, en ziekten zoals kanker, ontstekingen en longfibrose. Een deregulatie in de productie van LPA door autotaxine kan leiden tot de ontwikkeling en progressie van deze aandoeningen.

“Autotaxine is een essentieel enzym bij mensen,” aldus Mathias Eymery, promovendus in het McCarthy-team en eerste auteur van de publicatie. “Het is verantwoordelijk voor de productie van LPA, een belangrijk lipidesignaalmolecuul dat veel verschillende cellulaire functies bemiddelt. Verstoringen van de LPA-productie door autotaxine spelen een rol bij de ontwikkeling van kanker, ontstekingen en longfibrose.”

Conclusie

De studie toont aan dat THC en zijn derivaten de katalytische activiteit van autotaxine kunnen remmen. Dit opent mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor verschillende aandoeningen, waaronder kanker, ontstekingen, glaucoom en longfibrose. Verder onderzoek is echter nodig om de bevindingen in een in-vivo context te bevestigen en de potentiële therapeutische toepassingen van THC beter te begrijpen.

Bronvermelding

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.