Introductie

Een team aan de Northern Michigan University (NMU) meldt dat de eerste resultaten laten zien dat hennepplanten PFAS uit de grond kunnen opnemen en mogelijk in staat zijn om de chemicaliën af te breken.

Universitaire onderzoekers in Michigan bestuderen hennep vanwege diens potentieel om verontreinigde grond met per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) op te ruimen. Dit zijn door de mens gemaakte chemicaliën die nauwlettend worden onderzocht door milieu- en gezondheidsinstanties. PFAS, ook wel “eeuwige chemicaliën” genoemd, omdat ze volgens de Environmental Protection Agency (EPA) niet afbreken in de natuur, zijn aangetroffen in mensen, water, lucht, vis en bodem.

Hoe kunnen PFAS bij mensen terechtkomen?

PFAS infographic - Roots Science

De chemicaliën zijn gebruikt in “Teflon” anti-aanbakpannen, verpakkingsmateriaal voor fastfood, waterbestendige kleding, en tapijten die water, vet en vlekken afstoten. De chemicaliën zijn ook gebruikt in smeermiddelen, blusmiddelen gebruikt op militaire bases en luchthavens, en zelfs in persoonlijke verzorgingsproducten zoals waterdichte mascara’s en eyeliners, zonnebrandcrème, shampoo en scheercrème.

Lesley Putman, hoogleraar Scheikunde aan NMU en leider van het onderzoek, zei dat het kweken van hennep in vervuilde gebieden een vooruitgang zou betekenen ten opzichte van de gebruikelijke en duurdere saneringsmethoden die gebruikmaken van actieve koolstofkorrels of omgekeerde osmose.

Veelbelovende resultaten

Het team van Putman heeft eerst geëxperimenteerd met PFBA, een klein type PFAS dat niet als giftig wordt beschouwd. Ze zei dat de hennep PFBA opnam in bladeren, stelen en bloemen, zonder de groei van de plant te beïnvloeden. PFOS en PFOA, twee giftige vormen van PFAS die voorkomen in grotere moleculen, werden voornamelijk in de wortels van de plant opgeslagen en stegen niet verder op in de plant, aldus Putman.

Afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie op de voormalige KI Sawyer Air Force Base in  Michigan testte positief op PFOS, zei Putman. Dezelfde stof is ook gemeld op een militaire basis in Maine, waar een afzonderlijk experiment de remediecapaciteit van hennep test voor verontreiniging die wordt toegeschreven aan het langdurig gebruik van blusschuim.

Verspreiding PFAS in de atmosfeer

Ondanks een beweging van fabrikanten om PFAS uit te faseren, zijn de chemicaliën gedetecteerd op de meeste continenten, ongeacht het niveau van industriële ontwikkeling. Hun aanwezigheid ver van potentiële bronnen duidt erop dat ze mogelijk in de atmosfeer worden meegevoerd, volgens een rapport van Elsevier ScienceDirect eerder dit jaar gepubliceerd.

Het kweken van hennep bleek succesvol te zijn in het verwijderen van PFAS-chemicaliën uit de toplaag van de bodem en het zuiveren van vervuild grondwater in onderzoek gesteund door het industriële reus 3M in België.

Verwacht wordt dat de EPA dit jaar bepaalde PFAS-chemicaliën zal classificeren als “gevaarlijke stoffen”. De instantie heeft aangegeven van plan te zijn bedrijven te verplichten om de lozing van PFAS te melden en zoekt naar meer bevoegdheden om vervuilers aan te pakken terwijl het sites analyseert en de kosten voor sanering terugvordert.

Bronvermelding

Bronartikel: “Hemp shows promise in cleanup of toxic chemicals used in many products” (dd. 23 juni 2023)
Bron PFAS Infographic: Water Tectonics

Let op: Dit artikel is vertaald door AI. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen. Deze staat vermeld in de bronvermelding. U vindt in het bronartikel ook de links naar wetenschappelijke studies.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.