Hennepzaad als visvoer

Hennepzaad is niet alleen een geweldige bron van voeding voor mensen en andere dieren, het zou ook zijn weg kunnen vinden naar het dieet van gekweekte vissen.

In Schotland onderzoeken onderzoekers van de Universiteit van Stirling nog steeds het potentieel van het gebruik van hennepzaad als duurzame eiwitbron in het voer voor gekweekte zalm in Schotland.

Vorig jaar voerde een universitair hoofddocent aan het Instituut voor Aquacultuur van de universiteit, Dr. Monica Betancor, met succes een haalbaarheidsstudie uit naar hoe hennepzaad geïntegreerd kon worden in het dieet van gekweekte zalm. Twee soorten hennepmeel werden getest om te zien hoe ze presteerden ten opzichte van soja en vismeel – de meest voorkomende bronnen van eiwitten – op verschillende vlakken, en er werd vastgesteld dat hennepzaad een vergelijkbaar voedingsprofiel had.

Het volgende is een grootschalig project waarin wordt gekeken hoe de vissen reageren op het voer met hennep op de lange termijn, en het zal een voerbeoordeling van 2 maanden bevatten.

“Door een voerproef van twee maanden uit te voeren, hopen we te bewijzen dat hennep eiwit kan dienen als een directe vervanging voor soja wat betreft verteerbaarheid, voeding en groei,” aldus Dr. Betancor. “Van wat we tot nu toe hebben gezien, heeft het alleen een positieve invloed gehad op de zalm die betrokken was bij onze eerste proeven.”

Hennepzaad als duurzaam alternatief

Andere aspecten van het project zullen duurzaamheid onderzoeken, waarbij methoden worden geïdentificeerd voor hennepboeren, voerbedrijven en zeevruchtenproducenten om de koolstofvoetafdruk van het hele proces te meten en te bepalen of een optimale samenstelling kan worden geïdentificeerd die de beste voedingsresultaten oplevert.

Volgens NOAA in de VS consumeert aquacultuur wereldwijd ongeveer een halve metrische ton wilde hele vis om één metrische ton gekweekte zeevruchten te produceren, hoewel het percentage varieert afhankelijk van de gekweekte soorten – waaronder zalm.

Rare Earth Global is het bedrijf achter het initiatief. “Lokaal geteelde, op planten gebaseerde ingrediënten zijn al milieuvriendelijker dan geïmporteerde soja of vismeel, maar onze aanpak van nul afval bij het kweken ervan zorgt er ook voor dat elk deel van de hennepplant wordt gebruikt voor maximale waarde,” aldus Rare Earth Global-directeur en medeoprichter Suneet Shivaprasad.

Ook de Sustainable Aquaculture Innovation Centre (SAIC) en het UK Seafood Innovation Fund (SIF) ondersteunen het onderzoek; laatstgenoemde draagt zelfs £260.000 aan financiering bij.

Bronvermelding

Bronartikel: “Hemp Seed Fish Feed Trial Proves Promising” door Gillian Jalimnson. (publ. 9 augustus 2023)
Bron: High expectations for hemp-based salmon feed after University’s successful trial (publ. 3 augustus 2023)

Let op: Dit artikel is vertaald door AI. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen. Deze staat vermeld in de bronvermelding. U vindt in het bronartikel ook de links naar wetenschappelijke studies.

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.