Introductie
Een nieuw onderzoek suggereert dat cannabis, wanneer gebruikt zoals voorgeschreven voor het beheer van een chronische gezondheidstoestand, geen negatieve invloed heeft op cognitieve functies. Deze nieuwe bevindingen zouden een essentieel stukje van de puzzel bijdragen aan het beoordelen van de veiligheid en doeltreffendheid van medische cannabisbehandeling, met name wat betreft cognitieve functies. Onderzoekers aan het Centre for Human Psychopharmacology van de Swinburne University of Technology in Australië voerden een open-label proef uit, waarin 40 patiënten met verschillende gezondheidsproblemen een standaarddosering voorgeschreven medische cannabis zelf toedienden zoals aangegeven op het etiket. Deelnemers kregen verschillende producten voorgeschreven, waaronder oraal toegediende oliën en bloemen voor verdamping. De meest voorkomende reden waarvoor cannabis werd voorgeschreven was chronische niet-kankerpijn, gevolgd door slaapstoornissen en angst.
De onderzoekers beoordeelden de cognitieve prestaties met behulp van de Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB) en de Druid-app, evenals subjectieve effecten voor en na consumptie. Patiënten kozen uit bijvoeglijke naamwoorden zoals ‘stoned’, ‘gesedeerd’, ‘ontspannen’, ‘comfortabel’, ‘angstig’ en ‘zelfverzekerd’ om de effecten te beschrijven.
Resultaten
De resultaten toonden aan dat de prestaties van de deelnemers in de loop van de tijd verbeterden op de CANTAB Multitasking Test en Rapid Visual Information Processing-test, terwijl alle andere maatregelen van cognitieve prestaties niet significant waren. Verdampen was geassocieerd met significant sterkere subjectieve gevoelens van ‘stoned’ en ‘gesedeerd’ vergeleken met oliën.
Commentaar gevend op de bevindingen zei hoofdonderzoeker van de studie, Dr. Thomas Arkell: “We weten al dat niet-medische cannabis invloed kan hebben op geheugen en aandacht. Onze bevindingen laten echter zien dat patiënten die medische cannabis voorgeschreven krijgen door een arts niet dezelfde effecten ervaren. Dit zou kunnen aangeven dat patiënten na verloop van tijd tolerantie ontwikkelen, vergelijkbaar met wat we zien bij andere psychoactieve medicijnen zoals antidepressiva en benzodiazepinen.”
Het onderzoek toonde ook aan dat patiënten tolerant kunnen worden voor de potentieel beperkende effecten van delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), het primaire psychoactieve bestanddeel van cannabis.
“Het zou ook kunnen betekenen dat patiënten enige verlichting ervaren van hun symptomen, zoals pijn, na het gebruik van medische cannabis, wat zou kunnen leiden tot een normalisatie van cognitieve functie,” vervolgde Dr. Arkell.
Onderzoeksresultaten hebben betrekking op voorgeschreven medische cannabis
Hoewel dit onderzoek een kritieke stap markeert in het begrijpen van de impact van voorgeschreven medische cannabis op cognitieve functies, kunnen de resultaten niet worden gegeneraliseerd naar niet-medische cannabis of niet-voorgeschreven medisch cannabisgebruik. Het onderzoek benadrukt het onderscheid tussen voorgeschreven medische cannabis en zijn niet-medische of niet-voorgeschreven tegenhangers.
Dr. Arkell voegde toe: “Dit is slechts een klein onderzoek en verder onderzoek is nodig. Desalniettemin hebben deze bevindingen echte implicaties voor de vele duizenden Australiërs die nu voorgeschreven medische cannabis krijgen om een chronische gezondheidstoestand te beheren.”
Bronvermelding
Bronartikel: “Medical cannabis doesn’t impair cognitive function – study” (dd. 29 november 2023)
Onderzoek: “A Semi-Naturalistic, Open-Label Trial Examining the Effect of Prescribed Medical Cannabis on Neurocognitive Performance” (Arkell, T.R., Manning, B., Downey, L.A. et al – 9 november 2023)
Let op: Dit artikel is vertaald door AI. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele vertaalfouten of onwaarheden in dit bericht. Wij nodigen u uit om het oorspronkelijke artikel te lezen.
Gerelateerde artikelen
Blijf op de hoogte
Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.