Cannabis heeft een effect op ons lichaam vanwege de speciale stoffen die erin zitten. De belangrijkste stof in cannabis heet THC. Wanneer we cannabis consumeren, bijvoorbeeld door het te roken of te eten, komt THC in ons lichaam terecht.

Als THC ons lichaam binnenkomt, gaat het naar onze bloedbaan en verspreidt het zich door ons hele systeem, inclusief onze hersenen. Daar bindt THC zich aan bepaalde plekjes, die receptoren worden genoemd, in onze hersenen. Deze receptoren zijn als kleine deuren die geopend kunnen worden. Wanneer THC aan deze receptoren bindt, kan het verschillende effecten hebben. Het kan ons blij maken, ontspannen of ons een beetje ‘high’ laten voelen. Het kan ook onze zintuigen beïnvloeden, zoals ons gevoel voor smaak, geur en zicht.

Maar let op, cannabis kan ook negatieve effecten hebben. Het kan onze coördinatie beïnvloeden, ons geheugen beïnvloeden en ons minder alert maken. Daarom is het belangrijk om verstandig en verantwoordelijk om te gaan met cannabis, vooral als je jong bent en je hersenen nog in ontwikkeling zijn.

Bijgewerkt op: 25 juni 2023

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.