FABEL

Deze fabel wordt vaak de “gateway-theorie” genoemd, die stelt dat het gebruik van cannabis een opstapje is naar het gebruik van gevaarlijkere drugs. Er is echter géén overtuigend bewijs om de gedachte te ondersteunen dat cannabisgebruik direct leidt tot het gebruik van hardere drugs. Hoewel sommige studies een verband hebben gevonden tussen cannabisgebruik en het gebruik van andere drugs, bewijst dit verband niet noodzakelijk causaliteit.

Veel experts stellen zelfs dat de gateway-theorie gebrekkig is om verschillende redenen. Ten eerste houdt het geen rekening met andere factoren die bijdragen aan drugsgebruik, zoals omgevings- en sociale invloeden. Bovendien gaat het ervan uit dat alle drugs even verslavend en schadelijk zijn, wat niet het geval is.

Het is ook vermeldenswaard dat veel mensen cannabis gebruiken zonder ooit over te gaan op hardere drugs. In feite gaat de overgrote meerderheid van de cannabisgebruikers niet verder met het gebruik van andere illegale drugs.

Over het algemeen is hoewel er mogelijk een verband bestaat tussen cannabisgebruik en het gebruik van andere drugs, de gedachte dat cannabisgebruik onvermijdelijk leidt tot het gebruik van hardere drugs een mythe die niet wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Bijgewerkt op: 13 mei 2023

Blijf op de hoogte

Schijf je nu gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang automatisch elke eerste maandag van de maand een mail met onze meest recente nieuwsartikelen.